Adenom vezical. Despre Cancerul Vezical - Cabinet de Urologie Doctor George Mitroi


pentoxifilină pentru prostatita cronică

Adenomul de prostata - cunoscut si sub denumirea de hiperplazia benigna de prostata denumire mai corecta si mai larg folosita - este cea mai frecventa tumoare benigna a barbatului dupa varsta de ani.

Etiologia Adenomul de prostata nu are o etiologie pe deplin clarificata, existand mai multe teorii care incearca sa explice aparitia acestei tumori benigne. Odata cu varsta in organismul barbatului se produce un dezechilibru androgeno-estrogenic produs pe de o parte de scaderea fiziologica treptata a secretiei de testosteron iar pe de alta parte de cresterea conversiei acestuia in estrogeni la nivelul tesutului adipos.

Deep infiltrating endometriosis. Bowel resection. Bladder nodule.

Stimularea androgenica si estrogenica initiaza hiperplazia stromala, care la randul ei prin intermediul unor factori de crestere initiaza hiperplazia epiteliala. Anatomie patologica Adenom vezical benigna de prostata are o evolutie de lunga durata.

Adenomul de prostata

Adenomul este situat deasupra coliculului seminal, anterior de canalele ejaculatoare si intern fata de sfincterul neted. Macroscopic, tumoarea este alcatuita din doi lobi laterali, de marimi egale sau nu, la care se poate adenom vezical inconstant un al treilea lob posterior, denumit lob median.

Adenomul este delimitat printr-o capsula fibroasa sau fibromusculara, de tesutul prostatic sanatos, fapt care usureaza enucleerea in timpul operatiilor deschise. De la nivelul capsulei pornesc travee fibroconjunctive care desparte adenomul in lobuli, formati la randul lor din corpi sferoizi. Adenom vezical, sunt adenom vezical totdeauna prezente in proportii diferite, hiperplazia stromala fibromusculara si hiperplazia epiteliala glandulara.

Fiziopatologie Modificarile fizipatologice la nivelul tractului urinar se instaleaza lent si insidios. Adenomul de prostata reprezinta un obstacol in evacuarea urinei si determina hipertrofia compensatoare a detrusorului vezica miocardcare reuseste evacuarea completa a vezicii.

In cazul persistentei acestui obstacol timp indelungat, detrusorul devine hipoton, instalandu-se decompensarea vezicala cu aparitia reziduului vezical. In timp se instaleaza retentia cronica incompleta, initial fara distensie vezicala si apoi cu distensie vezicala in momentul in care reziduul depaseste capacitatea fiziologica a vezicii ml. Hiperpresiunea consecutiva stazei provoaca tulburari ischemice la nivelul parenchimului renal la care se poate supraadauga un proces infectios evoluand rapid spre insuficienta renala.

Adenom vezical clinic Tabloul clinic in adenomul de prostata este dominat de tulburarile de mictiune, caracterizate prin exacerbari si tăieturi la urinare tranzitorii, aparute la barbati in varsta de peste 50 de ani.

infectii urinare la menopauza

In functie de fiziopatologice care apar in timp, simptomatologia hiperplaziei benigne a prostatei are trei stadii evolutive: prostatism, retentie cronica incompleta fara distensie si retentie cronica incompleta cu distensie vezicala.

Faza de prostatism corespunde fiziopatologic hipertrofiei detrusorului si se manifesta clinic prin polakiurie nocturna peste doua mictiuni in special spre dimineata, simptomatologie accentuata de consum excesiv de bauturi alcoolice sau expunre la frig. Senzatia de corp strain rectal, erectii si polutii nocturne prezente inconstant intregesc tablou clinic in aceasta faza.

Adenomul de prostată: cauze, simptome, posibile complicații, diagnosticare și tratament Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hipertrofie prostatică benignă, este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul bărbaților.

Faza de retentie incompleta de urina fara distensie se caracterizeaza prin aparitia polakiuriei diurne adenom vezical accentuarea disuriei. Reziduul vezical post mictional se evidentiaza clinic prin examen digital rectal combinat cu palpare hipogastrica si mult mai precis cu ajutorul ecografiei sau cistografiei urografice postmictional. Faza de retentie cronica incompleta cu distensie are ca expresie clinica aparitia globului vezical, a pseudoincontinentei urinare prin prea plin si a semnelor de insuficienta renala paloareedeme ale membrelor inferioare, greturi, somnolentaapatie, s.

ketoconazol pentru prostatită

Pentru obiectivarea gradului de suferinta clinica si pentru adenom vezical eficientei tratamentului se foloseste asa-numitul scor international al simptomatologiei prostatei I-PSS.

Acesta se calculeaza tinand cont de urmatoarele patru semne obstructive disurie, scaderea calibrului si fortei jetului, mictiune intermitenta si senzatie de golire incompleta a vezicii si trei semne iritative polakiurie nocturna, polakiurie diurna si imperiozitate mictionala carora pacientul le acorda puncte de la 0 la 5.

Insumarea punctelor duce la obtinerea scorului care reflecta severitatea simptomatologiei astfel: - simptomatologie usoara, - severa. Diagnostic Pentru adenom vezical de prostata diagnosticul pozitiv se pune coroborand informatiile aduse de anamneza, de examenul clinic in special examenul digital rectal si de cele paraclinice in special ultrasonografia. Examenul clinic sugereaza aproape totdeauna diagnosticul de adenom de prostata.

Fundamental este examenul digital rectal simplu si combinat cu palparea hipogastrica care evidentiaza prostata globuloasa, marita, nedureroasa cu prostatodinia estrés median sters de consistenta elastica si prezenta globului vezical. Examenul actului mictional permite observarea unui jet intrerupt si slab proiectat si aspectului urinei care poate fi normocroma, hipocroma sau tulbure, hematurica.

Eventualele complicatii impun un examen clinic, riguros si complet. Examene paraclinice si de laborator Ultrasonografia este explorarea paraclinica care ofera cele mai multe si mai importante informatii despre diametrele prostatei, volumul si masa adenomului.

remedii pietre la rinichi

De asemenea poate identifica existenta unei patologii asociate. Se poate face pe cale transrectala sau suprapubiana. Depistarea unor zone hipoecogene ridica suspiciunea de cancer. Urografia intravenoasa este indicata in cazuri particulare si evidentiaza adenomul sub forma unei proeminente in vezica, ureterele in carlig de undita, ureteronefroza bilaterala, hipertrofia detrusorului.

Diagnosticul și tratamentul adenomului de prostată

Examenele de laborator apreciaza functia renala globala uree sanguina, creatinina serica, ionogramapot evidentia o infectie urinara sumar de urina, urocultura si evalueaza starea generala in vederea instituirii tratamentului chirurgical grup sanguin, probe de coagulare, functia hepatica, aparat cardiovascular, etc. Diagnosticul diferential Simptomatologia adenomului de prostata este asemanatoare adenom vezical cea intalnita in alte afectiuni cum ar fi: cancer de prostatascleroza colului adenom vezical, vezica neurogenastricturi uretraleprostatite acute sau cronice.

Spre deosebire de cancerul de prostatain adenom valorile PSA sunt in general de 10 ori mai scazute, consistenta elastica la EDR. Punctia biopsiei si examenul histopatologic nu rezolva in totdeauna dilema, deoarece cancerul poate coexista cu adenomul.

In stricturile uretrale si scleroza de col volumul prostatei nu este modificat. Diagnosticul acestor boli se pune prin uretrocistoscopie si uretrografie retrograda.

cumpără supozitoare pentru prostatită

Vezica neurogena se caracterizeaza prin reziduu vezical mare si flux urinar scazut. De asemenea prostata este normala. Prostatitele asociaza in plus semne de infectie si apar la pacienti cu antecedente de infectie urinara.

In forma acuta prostata este dureroasa la palpare. Evolutia hiperplaziei benigne de prostata este foarte variabila si indelungata, presarata cu perioade de exacerbare a simptomatologiei favorizate pe anumiti factori expunere la frig, alcool, alimentatie proasta, etc. Dar care se remit sub tratament.

Aceasta evolutie poate fi tulburata de aparitia unor complicatii - aparitia adenom vezical statisticile prostatitei cronice determina dureri mictionale cu iradiere in glandul penian.

Adenom de prostata - tratament Adenom de prostata - tratament Adenomul de prostata are o evolutie naturala. In absenta tratamentului, evolutia este catre alterarea mictiunilor pana la retentie completa de urina. Suferinta indelungata determina decompensarea progresiva a vezicii urinare, urmata de decompensarea aparatului urinar superior si in final compromiterea functiei rinichilor, de multe ori ireversibila. Evolutia unui adenom de prostata poate masca evolutia unui cancer adenom vezical prostatadiagnosticarea acestuia intr-o faza curabila neputandu-se face fara interventia activa a medicului.

Radiografia si ecografia stabilesc diagnosticul. Tratament Adenom vezical hiperplaziei benigne de prostata se face tinand cont de I-PSS si de prezenta complicatiilor. Fiecare metoda are beneficiile si riscurile sale trebuie adusa la cunostinta pacientului pentru ca acesta sa isi dea consimtamantul.

Tratamentul chirurgical, in ciuda riscurilor crescute pe care le presupune, este singurul care poate asigura vindecarea. Supravegherea este atitudinea potrivita in cazul pacientilor asimptomatici scor prostatic sub 7la care probabilitatea progresiei bolii nu se intrevede.

Se impune reevaluarea clinica si paraclinica in fiecare an.

  • Analiza psa pret
  • Despre nutritie Adenomul de prostata reprezinta cea mai frecventa tumora benigna a barbatului si se dezvolta din glandele zonei de tranzitie.
  • Tumorile de la nivelul vezicii pot fi: benigne, necanceroase, care pot fi indepartate si nu pun viata pacientului in pericol, si maligne, canceroase, care trebuie tratate inainte de a se raspandi in musculatura peretelui vezical.
  • Adenomul de prostată poate fi tratat într-o singură zi la Medpark!
  • Tratamentul adenomului de prostata
  • Durere în abdomenul inferior când urinează la bărbați

Tratamentul medical pentru adenom de prostata determina ameliorarea semnificativa a simptomatologiei. Foloseste doua clase de medicamente: alfa blocantele sau antiandrogenii.

Posted by admin Adenomul de prostată, cunoscut şi sub denumirea de hipertrofie benignă de prostată, se defineşte ca o tumoră benignă care apare la bărbat pe măsură ce înaintează în vârstă.

Alfa-blocantele actioneaza asupra componentei dinamice a obstructiei prin relaxarea musculaturii netede, prostatice si cervicale. Simptomele iritative sunt ameliorate, fluxul urinar se imbunatateste si reziduul vezical diminua. Posibilele efecte secundare sunt cauzate de vasodilatatie: oboseala, ametelipalpitatiihipotensiune adenom vezical.

Preparatele cele mai bune care determina cele mai putine efecte secundare contin blocanti alfa1A selectivi ca de exemplu Tamsulosin Omnic care se administreaza 0,4 mg pe zi adenom vezical micul dejun timp de minimum 30 zile.

Antiandrogenii actioneaza asupra componentei epiteliale a prostatei. Rezultate terapeutice superioare se obtin prin asocierea unui alfa-blocant cu Finasterid.

Despre Cancerul Vezical

Tratamentul chirurgical Tratamentul chirurgical pentru adenomul de prostata este singurul care asigura vindecare si elimina riscul de malignizare sau de adenom vezical spre insuficienta renala. Este indicat in urmatoarele cazuri: retentie cronica de urina completa sau incompleta, litiaza vezicala, diverticuloza vezicala, hematurie datorata adenomului, infectii repetate, esecul tratamentului medicamentos, insuficienta renala prin ureterohidronefroza dar numai dupa normalizarea functiei renale obtinute prin montarea unei sonde uretrale Foley timp de pana la saptamani.

Infectia urinara necesita antibioterapie pre- intra- si postoperator.