Adenomuluiprostata este


Adenomul de prostata - cunoscut si sub denumirea de hiperplazia benigna de prostata denumire mai corecta si mai larg folosita - este cea mai frecventa tumoare benigna a barbatului dupa varsta de ani.

Etiologia Adenomul de prostata nu are o etiologie pe deplin clarificata, existand mai multe teorii care incearca sa explice aparitia acestei tumori benigne. Odata cu varsta in organismul barbatului se produce un dezechilibru androgeno-estrogenic produs pe de o parte de scaderea fiziologica treptata a secretiei de testosteron iar pe de alta parte de cresterea conversiei acestuia in estrogeni la nivelul tesutului adipos.

Stimularea androgenica si estrogenica initiaza hiperplazia adenomuluiprostata este, care la randul ei prin intermediul unor factori de crestere initiaza hiperplazia epiteliala. Peste de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic. Anatomie patologica Hiperplazia benigna de prostata are o evolutie de lunga durata.

Adenomul este situat adenomuluiprostata este coliculului seminal, anterior de canalele ejaculatoare si intern fata de sfincterul neted. Macroscopic, tumoarea este alcatuita din doi lobi laterali, de marimi egale sau nu, la care se poate adauga inconstant un al treilea lob fluoxetină pentru prostatită, denumit lob median.

Adenomul de prostată: cauze, simptome, posibile complicații, diagnosticare și tratament

Adenomul este delimitat printr-o capsula fibroasa sau fibromusculara, de tesutul prostatic sanatos, fapt care usureaza enucleerea in timpul operatiilor deschise.

De la nivelul capsulei pornesc travee fibroconjunctive care desparte adenomul in lobuli, formati la randul lor din corpi sferoizi.

jogging-ul va ajuta cu prostatita

Microscopic, sunt in totdeauna prezente in proportii diferite, hiperplazia stromala fibromusculara si hiperplazia epiteliala glandulara. Fiziopatologie Modificarile fizipatologice la nivelul tractului urinar se instaleaza lent si insidios.

Adenomul de prostata reprezinta un obstacol in evacuarea urinei si determina hipertrofia compensatoare a detrusorului vezica miocardcare reuseste evacuarea completa a vezicii.

In cazul persistentei acestui obstacol timp indelungat, detrusorul devine hipoton, instalandu-se decompensarea vezicala cu aparitia reziduului vezical.

In timp se instaleaza retentia cronica incompleta, initial fara distensie vezicala si apoi cu distensie vezicala in momentul in care reziduul depaseste capacitatea fiziologica a vezicii ml. Hiperpresiunea consecutiva stazei provoaca tulburari ischemice la nivelul parenchimului renal la care se poate supraadauga un proces infectios evoluand rapid spre insuficienta renala. Tabloul clinic Tabloul clinic in adenomul de prostata este dominat de tulburarile de mictiune, caracterizate prin exacerbari si ameliorari tranzitorii, aparute adenomuluiprostata este barbati in varsta de peste 50 de ani.

In functie de modificarile adenomuluiprostata este care apar in timp, simptomatologia hiperplaziei benigne a prostatei are trei stadii evolutive: prostatism, retentie cronica incompleta fara distensie si retentie cronica incompleta cu distensie vezicala.

Faza de prostatism corespunde fiziopatologic hipertrofiei adenomuluiprostata este si se manifesta clinic prin polakiurie nocturna peste doua mictiuni in special spre dimineata, simptomatologie accentuata de consum excesiv de adenomuluiprostata este alcoolice sau expunre la frig.

Senzatia de corp strain rectal, erectii si polutii nocturne prezente inconstant intregesc tablou clinic in aceasta faza. Faza de retentie incompleta de urina fara distensie se caracterizeaza prin aparitia polakiuriei diurne si accentuarea disuriei. Reziduul vezical post mictional se evidentiaza clinic prin examen digital rectal combinat cu palpare hipogastrica si mult mai precis cu ajutorul ecografiei sau cistografiei urografice postmictional.

Faza de retentie cronica incompleta cu distensie are ca expresie clinica aparitia globului vezical, a pseudoincontinentei urinare prin prea plin si a adenomuluiprostata este de insuficienta renala paloareedeme ale membrelor inferioare, greturi, somnolentaapatie, s.

Adenomul de prostata (hipertrofia prostatica benigna)

Pentru obiectivarea gradului de suferinta clinica si pentru evaluarea eficientei tratamentului se foloseste asa-numitul scor international adenomuluiprostata este simptomatologiei prostatei I-PSS.

Acesta se calculeaza tinand cont de urmatoarele patru semne obstructive disurie, scaderea calibrului si fortei jetului, mictiune intermitenta si senzatie de golire incompleta a vezicii si trei semne iritative polakiurie nocturna, polakiurie diurna si imperiozitate mictionala carora pacientul le acorda puncte de la 0 la 5. Insumarea punctelor duce la obtinerea scorului care reflecta severitatea simptomatologiei astfel: - simptomatologie usoara, - severa. Diagnostic Pentru adenomul de prostata diagnosticul pozitiv se pune coroborand informatiile aduse de anamneza, de examenul clinic in special examenul digital adenomuluiprostata este si de cele paraclinice in special ultrasonografia.

Examenul clinic sugereaza aproape totdeauna diagnosticul de adenom de prostata. Fundamental este examenul digital rectal simplu si combinat cu palparea hipogastrica care evidentiaza prostata globuloasa, marita, nedureroasa cu santul median sters de consistenta elastica si prezenta globului vezical.

Adenom de prostata - tratament

Examenul actului mictional permite observarea unui jet intrerupt si slab proiectat si aspectului urinei care poate fi normocroma, hipocroma sau tulbure, hematurica. Eventualele complicatii impun un examen clinic, riguros si complet. Examene paraclinice si de laborator Ultrasonografia este explorarea paraclinica care ofera cele mai multe si mai importante informatii despre diametrele prostatei, volumul si masa adenomului.

masaj de prostatita cate sedinte

De asemenea poate identifica existenta unei patologii asociate. Se poate face pe cale transrectala sau suprapubiana. Depistarea unor zone hipoecogene ridica suspiciunea de cancer. Urografia intravenoasa este indicata in cazuri particulare si evidentiaza adenomul sub forma unei proeminente in vezica, ureterele in carlig de undita, ureteronefroza bilaterala, hipertrofia adenomuluiprostata este.

Examenele de laborator apreciaza functia renala globala uree sanguina, creatinina serica, ionogramapot evidentia o infectie urinara sumar de urina, urocultura si evalueaza starea generala in vederea instituirii tratamentului chirurgical grup sanguin, probe de coagulare, functia hepatica, aparat cardiovascular, etc. Diagnosticul diferential Simptomatologia adenomului de prostata este asemanatoare cu cea intalnita in alte afectiuni cum ar fi: cancer de prostatascleroza colului vezical, vezica neurogenastricturi uretraleprostatite acute sau cronice.

Spre deosebire adenomuluiprostata este cancerul de prostatain adenom valorile PSA sunt in general de 10 ori mai scazute, consistenta elastica la EDR. Punctia biopsiei si examenul histopatologic nu rezolva in totdeauna dilema, deoarece cancerul poate coexista cu adenomul. In stricturile uretrale si scleroza de col volumul prostatei nu este modificat. Diagnosticul acestor boli se pune prin uretrocistoscopie si uretrografie retrograda.

Vezica neurogena se caracterizeaza prin reziduu vezical mare si flux urinar scazut.

Tratamentul adenomului de prostata

De asemenea prostata este normala. Prostatitele asociaza in plus semne de infectie si apar la pacienti cu antecedente de infectie urinara. In forma acuta prostata este dureroasa la palpare.

 • Despre nutritie Adenomul de prostata reprezinta cea mai frecventa tumora benigna a barbatului si se dezvolta din glandele zonei de tranzitie.
 • Masaj pentru tehnica prostatitei
 • Adenomul de prostata
 • Ecografía de próstata transrectal preparación
 • Cele mai bune recenzii despre prostatita

Evolutia hiperplaziei benigne de prostata este foarte variabila si indelungata, presarata cu perioade de exacerbare a simptomatologiei favorizate pe anumiti factori expunere la frig, alcool, alimentatie proasta, etc.

Dar care se remit sub tratament. Aceasta evolutie poate fi tulburata de aparitia unor complicatii - aparitia litiazei vezicale determina dureri mictionale cu iradiere in glandul penian. Radiografia si ecografia stabilesc diagnosticul. Tratament Tratamentul hiperplaziei benigne de prostata se face tinand cont de I-PSS si de prezenta complicatiilor.

Fiecare metoda are beneficiile si riscurile sale trebuie adusa la cunostinta pacientului pentru ca acesta sa isi dea consimtamantul. Tratamentul chirurgical, in ciuda riscurilor crescute pe care le presupune, este singurul care poate asigura vindecarea.

Supravegherea este atitudinea potrivita in cazul pacientilor asimptomatici scor prostatic sub 7la care probabilitatea progresiei bolii nu se adenomuluiprostata este.

Se impune reevaluarea clinica si paraclinica in fiecare an. Tratamentul medical pentru adenom de prostata determina ameliorarea semnificativa a simptomatologiei. Adenomuluiprostata este doua clase de medicamente: alfa blocantele sau antiandrogenii. Alfa-blocantele actioneaza asupra componentei dinamice a obstructiei prin relaxarea musculaturii netede, prostatice si cervicale. Simptomele iritative sunt ameliorate, fluxul adenomuluiprostata este se imbunatateste si reziduul vezical diminua.

Posibilele efecte secundare sunt cauzate de vasodilatatie: oboseala, ametelipalpitatiihipotensiune ortostatica. Preparatele cele mai bune care determina cele mai putine efecte secundare contin blocanti alfa1A selectivi ca de exemplu Tamsulosin Omnic care se administreaza 0,4 mg pe zi dupa micul dejun timp de minimum 30 zile.

nvps pentru prostatită

Antiandrogenii actioneaza asupra componentei epiteliale a prostatei. Rezultate terapeutice superioare se obtin prin asocierea unui alfa-blocant cu Finasterid.

Tratamentul chirurgical Tratamentul chirurgical pentru adenomul de prostata este singurul care asigura vindecare si elimina adenomuluiprostata este de malignizare sau de evolutie spre insuficienta renala. Este indicat in urmatoarele cazuri: retentie cronica de urina completa sau incompleta, litiaza vezicala, diverticuloza adenomuluiprostata este, hematurie datorata adenomului, infectii repetate, esecul tratamentului medicamentos, insuficienta renala prin ureterohidronefroza dar numai dupa normalizarea functiei renale obtinute prin montarea unei sonde uretrale Foley timp de pana la saptamani.

Infectia urinara necesita antibioterapie pre- intra- si postoperator. Exista trei procedee chirurgicale mai importante si anume: Rezectia transuretrala RTU este procedeul standard, cel mai larg raspandit, cu rezultate foarte bune si spitalizare minima.

Adenomul de prostata

Consta in ablatia endoscopica a adenoamelor de prostata mai mici de 60 grame in functie de competenta chirurgului si instrumentarul adenomuluiprostata este care dispune aceasta valoare poate creste. Se rezeca felii-felii, adenomuluiprostata este irigatie continua. Hemostaza se face prin electrocoagulare.

Acest procedeu are avantajul evitarii lezarii sfincterului striat si deci aparitiei incontinentei. Incizia transuretrala cervico-prostatica este un procedeu minim invaziv, cu rezultate bune si complicatii putine, aplicat adenoamelor de prostata mici. Avantajul major consta in eliminarea riscului aparitiei ejacularii retrograde, adenomuluiprostata este deosebit de important mai ales pentru pacientii tineri.

din cauza a ce prostatita

Adenomectomia transvezicala este interventia clasica, deschisa cu indicatii limitate in prezent adenoame de prostata foarte mari, diverticuli vezicali, litiaza vezicala cu calculi multipli. Rezultatele si posibilele complicatii sunt similare cu cele ale rezectiei endoscopice. Dintre procedeele mai rar folosite sau experimentale enumeram: dilatatia cum să afli dacă există prostatitadacă transuretrala cu balon, hipertermia cu microunde transuretrala, stenturile metalice plasate in uretra prostatica, coagularea cu laser.

 • Structură[ modificare modificare sursă ] Histologie normală a prostatei Prostata umană sănătoasă este un pic mai mare decât o nucă.
 • Simptome de inflamație la bărbați
 • Adenomul de prostata – evolutie, diagnostic, tratament | hotelozon.ro
 • Exacerbarea prostatitei este
 • Prostată - Wikipedia
 • Tratamentul prostatitei cu eleflox
 • Adenom de prostata: cauze, simptome, complicatii, tratament | Bioclinica

Gheorghiu, C. Costache, V. Radu; Edit. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!