Hiperplazie prostatei. Hiperplazia benigna a prostatei: cauze, simptome, tratament


Chiar daca simptomele urinare pe care le ai nu sunt suparatoare, este important sa identifici sau sa excluzi orice cauza preexistenta. Lasate netratate, problemele urinare pot determina obstructia tractului urinar. Daca nu poti urina, cere ajutor medical imediat. Cauze Glanda prostata este situata sub vezica urinara. Canalul care transporta urina din vezica prin penis canal numit uretra trece prin centrul prostatei.

Hiperplazia benignă de prostată, managementul simptomelor

Cand prostata se mareste, pune presiune si apasa pe uretra, hiperplazie prostatei sa blocheze fluxul urinar. Majoritatea barbatilor prezinta cresterea continua a prostatei de-a lungul vietii.

In multe dintre cazuri, aceasta crestere continua mareste prostata suficient incat sa determine simptome urinare sau sa blocheze fluxul urinei. Nu se cunoaste cu exactitate ce anume determina marirea in dimensiuni a prostatei.

hiperplazie prostatei

Poate fi provocata de modificarile in echilibrul hormonilor sexuali produse pe masura ce barbatii inainteaza in varsta. Factori de risc Factorii de risc pentru cresterea in dimensiuni a prostatei pot fi: Varsta.

Hiperplazia benigna de prostata sau marirea prostatei

Marurea durere rinichi stanga spate prostate rareori determina semne si simptome la barbatii sub 40 de ani. Aproximativ o treime dintre barbati experimenteaza simptome moderate spre severe in jurul varstei de 60 de ani si aproximativ jumatate cand ajung la 80 de ani.

Istoricul familial. Daca ai o ruda de sange tatal sau fratele care are probleme cu prostata, creste probabilitatea hiperplazie prostatei si tu sa ai astfel de hiperplazie prostatei. Diabetul si bolile cardiovasculare.

hiperplazie prostatei

Studiile arata ca diabetul, precum si bolile cardiovasculare si folosirea betablocantelor pot creste riscul de HBP.

Stilul de viata. Obezitatea creste riscul de HBP, in timp ce miscarea poate reduce acest risc. Hiperplazie prostatei Complicatiile prostatei marite pot fi: Incapacitatea brusca de a urina retentie urinara. Poti avea nevoie de un tub cateter introdus in vezica pentru ca urina sa se scurga.

Hiperplazia benignă de prostată

Unii dintre barbatii care se confrunta cu problema prostatei marite hiperplazie prostatei nevoie de interventie chirurgicala pentru a ameliora retentia urinara.

Infectiile de tract urinar UTI. Incapacitatea de a goli complet vezica poate creste riscul de infectie de tract urinar. Daca UTI se produc frecvent, poti avea nevoie de interventie chirurgicala hiperplazie prostatei a indeparta o parte din prostata. Calculii de vezica urinara.

Hiperplazie prostata

Acestia sunt in general determinati de incapacitatea de a goli complet vezica urinara. Calculii pot produce infectie, iritarea vezicii urinare si obstructia fluxului urinar.

Cea dintâi are loc în prima parte a vieții, la pubertate, când prostata își dublează mărimea. Cea de-a doua fază de creștere începe în jurul vârstei de 25 de ani și continuă pe aproape toată durata de viață. Hiperplazia benignă de hiperplazie prostatei apare adesea cu cea de-a doua fază de creștere. Mărirea în dimensiuni a prostatei are ca efect blocarea tractului urinar și reducerea intensității fluxului urinar, ceea ce înseamnă că întregul proces deurinare devine mai anevoios și mai dureros. Hiperplazia benignă de prostată nu este canceroasă, existând cazuri în care pacientul este diagnosticat hiperplazie prostatei adenom de prostată și cancer de prostată în același timp.

Afectarea vezicii urinare. Daca nu s-a golit complet, vezica urinara se poate intinde si poate slabi in timp. Prin urmare, peretele muscular al vezicii nu se mai contracta optim, ceea ce face dificila golirea completa a hiperplazie prostatei. Afectarea renala. Presiunea la nivelul vezicii determinata de retentia urinara poate hiperplazie prostatei direct rinichii sau poate permite infectiilor de la nivelul vezicii sa ajunga la rinichi.

hiperplazie prostatei

Majoritatea barbatilor cu prostata marita nu dezvolta aceste complicatii. Totusi, retentia urinara acuta si afectarea renala pot reprezenta pericole la adresa sanatatii.

Hiperplazia benigna a prostatei: cauze, simptome, tratament

Prostata marita nu creste riscul de a dezvolta cancer de prostata, sustin specialistii. Diagnostic Medicul va incepe consultul adresandu-ti intrebari detaliate in legatura cu simptomele si va efectua examenul clinic.

hiperplazie prostatei

Consultul initial poate include: Examen rectal digital. Medicul introduce un deget in rect pentru a verifica daca prostata este marita. Analiza urinei sumar de urina.

Hiperplazia benigna a prostatei: cauze, simptome, tratament

O mostra de urina poate contribui la excluderea unei infectii sau a altor afectiuni care determina simptome similare. Analize de sange. Rezultatele pot indica probleme renale.

hiperplazie prostatei

Analiza de sange PSA antigen specific prostatic. PSA este o substanta produsa de glanda prostata.

Hiperplazia benignă de prostată (HBP)

Nivelurile PSA cresc in cazul in care ai prostata marita. Totusi, cresterile PSA pot sa apara si in urma unor proceduri recente, a infectiei, interventiei chirurgicale sau in caz de cancer de prostata. Dupa aceea, medicul poate recomanda investigatii suplimentare pentru a obtine confirmarea diagnosticului de prostate marita si pentru a exclude alte afectiuni. Aceste investigatii pot fi: Test de flux urinar.

Vei urina intr-un recipient atasat de un dispozitiv care masoara intensitatea si cantitatea fluxului urinar.

YOGA PENTRU PROSTATA

Rezultatele determina in timp daca afectiunea se amelioreaza sau se agraveaza. Testul volumului rezidual post-mictiune.

  1. Ce băuturi sunt bune pentru prostatită
  2. Hiperplazia benigna de prostata (marirea prostatei)
  3. Hiperplazia benignă de prostată (HBP) - hotelozon.ro
  4. Hiperplazia benignă de prostată - cauze, simptome, tratament
  5. Hiperplazia benigna de prostata sau marirea prostatei Hiperplazia benigna de prostata sau marirea prostatei Marirea prostatei reprezinta o tumora necanceroasa benigna prin care glanda

Acest test hiperplazie prostatei daca iti poti goli vezica complet. Testul poate fi efectuat cu ajutorul unui ecograf sau prin introducerea unui cateter in vezica dupa ce ai urinat pentru a masura cata urina a ramas in vezica. Jurnalul de mictiune pe 24 de ore.

hiperplazie prostatei

Inregistrarea frecventei si a volumului urinei pot fi utile in special daca mai mult de o treime din mictionari se produc noaptea.